Chania

Město Chania na pobřeží řeckého ostrova Kréta je po Heraklionu druhým největším městem na tomto ostrově. Ještě do počátku 70. let minulého století byla Chania také hlavním krétským městem.

Chania má pro návštěvníky ostrova Kréta opravdu zajímavou atmosféru. Úzké uličky historického centra, místní tržiště i rybářské přístavy s tavernami. To vše má pro cizince, jenž působivé město Chania navštíví, opravdové kouzlo. A je též důvodem, proč přilétá na dovolenou na Krétu tolik turistů právě do oblasti Chanie. Město leží na severním pobřeží ostrova.

Jakýmsi symbolem pobřežního letoviska Chania je maják Faros. Ten najdete na východě města u vjezdu do přístavu. Byl postaven v roce 1830 během krátké egyptské okupace ostrova Kréta. A to na základech starého benátského majáku na přístavním molu. V 19. století měl špičatou kuželovitou střechu, která mu propůjčovala (a to ještě více než dnes) vzhled minaretu. Střecha byla později nahrazena skleněnou kabinou pro elektrický maják. Později byl rekonstruován a v roce 2006 opět slavnostně otevřen.

Chania se jinak dělí na starou část, kde najdete i přístav, a tu novější. V té původní části najdete samozřejmě nejvíce památek z doby dávných obyvatel ostrova Kréta. Včetně působivých historických benátských domů.

Mezi nejnavštěvovanější památky města Chania určitě patří synagoga Etz Hayyim. Již ve středověku mělo město synagogy dvě. Šlo o již zmíněnou Etz Hayyim, a druhou Beth Shalom. Ta však byla zničena během bombardování ostrova Kréta v květnu 1941. Také synagogu Etz Hayyim poničili během druhé světové války němečtí vojáci. Stalo se tak po deportaci Židů z Chanie 20. května 1944. V poválečných letech budova dále chátrala. Zemětřesení, které postihlo ostrov Kréta v roce 1995, jí poničilo ještě více.

Již o rok později se ale díky programu Jewish Heritage v New Yorku začalo s její obnovou. Proto mohla být roku 1999 znovu otevřena. Patří k ní i zahrada se čtyřmi hroby rabínů a malou knihovnou.

Mezi nejzajímavější církevní stavby ve městě Chania patří pravoslavná Katedrála tří mučedníků. Ta je k nalezení na náměstí Platia Athinagora. Byla postavena na základech staršího dvojlodního kostela, který byl přeměněn během osmanského období na továrnu na mýdlo.

Místní přístav vybudovali na Krétě Benátčané. Stalo se tak již ve 14. století. S jeho přispěním se město stalo nejvýznamnějším hospodářským a politickým spojení mezi ostrovem Kréta a Benátkami. Chania díky tomu získala dokonce přezdívku Krétské Benátky.

Kolem přístavu je dnes otevřeno mnoho vynikajících taveren. Ty na svých jídelních lístcích nabízejí nejen rybí speciality. V přístavu současně funguje potápěčská škola. Nebo si zde můžete vybrat z pestré nabídky výletů z přístavu Chania lodí do širokého okolí.

Milovníci historie zcela určitě vyrazí do jednoho z místních muzeí. V nabídce je archeologické muzeum, byzantské a námořní muzeum, historické nebo válečné.

Je jasné, že kromě zemědělství je druhým nejdůležitějším ekonomickým faktorem místních obyvatel cestovní ruch. Díky štědrým vládním úvěrům začala v 70. letech minulého století v okolí města Chania výstavba velkých hotelových komplexů. Dnes tak celé pobřeží s písečnými plážemi lemuje nejen velké množství hotelů a penzionů, ale také taveren, barů, obchodů se suvenýry a dalších turistických zařízení. Ty zde vyrostli hlavně kvůli prožití příjemné dovolené turistů na největším řeckém ostrově.