Chersonissos

Přesný název letoviska Chersonissos je Limeas Chersonisou. Je k nalezení na severním pobřeží největšího řeckého ostrova Kréta. Chersonissos patří k největším letoviskům na Krétě. Najdete jej asi 30 kilometrů východně od Heraklionu. Malia leží něco přes 10 kilometrů směrem na východ.

Do letoviska Chersonissos přijíždějí na dovolenou jak rodiny s dětmi, tak i mladí lidé. Ti druzí hlavně kvůli pestrému nočnímu životu. Díky němu je Chersonissos je po celém ostrově Kréta vyhlášený. Návštěvníci sem přijíždějí především z Německa, Holandska, Anglie. Ale i dalších zemí severní Evropy. Na turisty ze samotného Řecka tady narazíte jen zřídka.

Bohužel tady již nenajdete typickou krétskou kulturu nebo tradice. Z obce Chersonissos se stalo skutečně masové turistické středisko. Je tedy podobné turistickým střediskům jako kdekoliv jinde ve Středomoří. I přestože hlavní silnice podél severního pobřeží Kréty nevede přímo přes město, panuje zde velký provoz.

Podél moře vede v letovisku Chersonissos široká, dobře udržovaná pobřežní promenáda. Promenáda je z velké části bez aut. Přímo ve městě se nachází několik dobrých pláže. Ty ovšem bývají v létě hodně zaplněné turisty, kteří si z ostrova Kréta vybrali k dovolené právě Chersonissos.

Na promenádě narazíte po obou stranách na restaurace, bary, noční kluby a obchody s turistickými potřebami. V malém přístavu zase uvidíte kotvit menší jachty a rybářské lodě.

Co se týče jídla, k dispozici jsou po celém letovisku Chersonissos taverny s řeckou, německou a mezinárodní kuchyní. Značné oblíbě se tu těší i fast foody. Samozřejmostí je tady již i McDonalds nebo nizozemský řetězec Friet Piet Van. Za relativně dobré ceny se ale najíte i na promenádě, třeba v restauraci Agropolis.

Většinu barů a jiných nočních podniků ve středisku Chersonissos najdete, stejně jako ve většině letovisek na Krétě, podél moře. Mnoho diskoték je v létě slyšet široko daleko od půlnoci až do brzkého rána. Ve většině podniků se ve středisku Chersonissos, tedy až na několik výjimek, v hlavní sezóně vstupné obvykle neplatí. O to však je však třeba více počítat s dražšími nápoji.

Co se týče sportu, Chersonissos nabízí skoro vše, co je v dnešní době běžné ve středomořských letoviscích. Tenis, 18-ti jamkové golfové hřiště, mini golf, kurzy potápění či půjčovnu lodí. Nechybí vodní lyžování, surfování, fitness centra, biliár, squash, volejbal či vodní park s velkými skluzavkami.

Do okolních měst se pohodlně dostanete místní autobusovou dopravou. Do Heraklionu jezdí v sezóně autobus každých 30 minut. Stejně tak časté je autobusové spojení do sousedního letoviska Malia. Přibližně jednou za hodinu se jezdí do Agios Nikolaos. Případně na letiště v Heraklionu.

Několik společností tu nabízí výlety lodí z místního přístavu. K populárním patří plavby do malé rybářské vesničky Sissi či rybářské výlety na člunu se skleněným dnem. Ve večerních hodinách si můžete rezervovat výlet na lodi i s večeří. K zajímavým se řadí i plavby na neobydlený ostrov Dia.

Do vesniček ve vnitrozemí jezdí z Chersonissu několikrát denně malý turistický vláček. Oblíbené jsou především jízdy do krásných vesniček Koutouloufari a Piskopiano. Do nich ale dojdete pohodlně i pěšky. Leží jen asi 1, respektive 4 kilometry daleko. Ve všech najdete dobré řecké taverny. Ty bývají navíc obvykle o něco levnější a mnohdy i lepší než ty v Chersonissu.

Ani milovníci historie nepřijdou v letovisku Chersonissos o dovolené na ostrově Kréta zkrátka. Zajímavou je návštěva muzea Lychnostasis či kaple Agia Paraskevi. Pokud se vydáte do místního přístavu, možná zahlédnete pod hladinou moře starodávné molo. To bylo již ve starověku vybudováno Římany.