Georgioupolis a okolí

Letovisko Georgioupolis se nachází v idylické zátoce na řeckém ostrově Kréta. Rozkládá se u nejdelší písečné pláže na ostrově. Georgioupolis obklopují eukalyptovými stromy. Jen kousek za letoviskem leží nádherná horská krajina, ideální k pěší turistice.

Mimořádně krásná krajina v okolí letoviska Georgioupolis je na ostrově Kréta, ale v celém Egejském moři, skutečně unikátní. Obec je situována mezi horami, mořem, řekami a jezerem Kournas. Je ideálním a klidným místem k objevování ostrova Kréta. Georgioupolis je samozřejmě vhodný i pro pohodovou dovolenou.

Příroda regionu v blízkosti Georgioupolis zůstává naštěstí stále téměř nedotčena. I navzdory rychlému rozvoji cestovního ruchu v posledních letech. V blízkosti obce se nachází chráněná oblast s unikátními živočichy a rostlinami.

Pláž střediska Georgioupolis tvoří převážně jemný písek. Je dlouhá více než 10 kilometrů a je jednou z nejčistších pláží nejen na ostrově Kréta, ale v celém Řecku. V klidné a tradiční vesničce budete však také mít spoustu příležitostí k nákupům a zábavě. V nabídce jsou různé restaurace, bary, kavárny i obchody.

Vzhledem k tomu, že pobřežní silnice vede paralelně s pláží, je v Georgioupolis vybudováno mnoho hotelů. Proto je důležité vědět, kde na ostrově Kréta budete přesně ubytováni. Protože jedině tak lze vyloučit rušivý hluk od silnice.

Ovšem vzhledem k tomu, že se zde nesmějí stavět vysoké hotely, si můžete vychutnat od pláže nádherné horské scenérie Bílých hor. Jejich vrcholky bývají často až do konce května stále ještě pokryté sněhem.

Na rozdíl od mnoha letovisek na východním pobřeží ostrova Kréta má Georgioupolis skutečné centrum. Neskládá se jen z hotelů. Proto se místní společenský život odehrává převážně na centrální návsi. Na ní se místní obyvatelé scházejí v kafeniích u kávy nebo ouza a sdělují si novinky. I vy se k nim můžete přidat a užívat si tak krétský všední život.

Vesnička Georgioupolis se nachází asi 35 kilometrů východně od města Chania. Rethymnon leží necelých 30 kilometrů odtud. Obyvatelé obou měst často přijíždějí do Georgioupolis často na víkendy.

Ve vnitrozemí, asi 6 kilometrů od Georgioupolis, najdete největší sladkovodní jezero na ostrově Kréta Kournas. Má průměr asi 1,5 kilometru. Místy je až 60 metrů hluboké. Je obklopeno působivým horským hřebenem. Proto to u něj vypadá, jako kdyby jste byli v Alpách a ne na řeckém ostrově Kréta.

Kolem jezera byly postaveny taverny. Přímo nad jezerem je také kavárna s panoramatickým výhledem na hory a moře. Na jezeře si můžete, mimo jiné, pronajmout šlapadla.

Zajímavým výletním místem je též plošina Askifou. Cesta na jižní pobřeží ostrova Kréta až k letovisku Frangokastello. Už pouze samotná cesta přes Bílé hory je skvělým zážitkem. Frangokastello vás jistě okouzlí svými mírně se svažujícími plážemi s dunami.

Doporučujeme také cestu z Georgioupolis k propasti Prevelis u Plakiasu. Nebo ke stejnojmennému klášteru. Pro pěší turisty, ubytované v Georgioupolisu, jsou skvělými tipy k výletům soutěsky Kalikratis, Imbros a Aradena.

Z Georgioupolis to není daleko ani ke klášteru Arcadi nedaleko Rethymnonu. Arcadi je jedním z nejkrásnějších klášterů na ostrově Kréta. Pochází ze 16. století a je umístěn v nádherném přírodním prostředí.

Zajímavá může být také návštěva horských vesniček ve vnitrozemí Kréty. Na východě je to vesnička Prasses. Ta je památkově chráněná. Maroulas a Margarites jsou zase známé pro svou výrobu keramiky. Ale i obec Argiroupolis se svými vodopády stojí za zajížďku.