Kaple Agios Georgios

Na severu řeckého ostrova Kréta, nedaleko pobřežní silnice z města Rethymnon do Heraklionu, můžete navštívit kapli Agios Georgios. Česky bychom mohli napsat kapi svatého Jiří. Kostelík Agios Georgios je obklopen krásnou krajinou, skrze níž protéká potok Gheropotamos.

Pokud se v čase vaší last minute dovolené na Krétě vydáte na celodenní výlet zapůjčeným autem, doporučujeme si tady určitě udělat krátkou zastávku. Tu lze pak spojit s příjemnou procházkou ke kapli Agios Georgios.

Auto je možno zaparkovat ještě před krétskou vesničkou Mourtzana. Auto je možné nechat stát hned za mostem po levé straně, kde se nachází menší parkoviště a místní taverna. Ta je ale zavřená.

Odtud se vydáte podél toku Gheropotamosu po jeho pravém břehu. Přírodní cesta je dlouhá asi půl kilometru. Její druhá polovina je posetá kameny. Během cesty budete mít možnost poznat během své dovolené ostrov Kréta i z jiné stránky než je pouze bezprostřední okolí hotelu nebo apartmánu.

Na jejím konci narazíte na ořešáky, které poskytují příjemný stín k odpočinku. Tady se dokonce dá napít z vyvěrajícího horského pramene. Pramenů je na ostrově Kréta poměrně velké množství. Pramen bude určitě, díky své nízké teplotě v horkých letních měsících, příjemně osvěžující.

Okolí cesty k Agios Georgios je pokryté bažinami a řasami po celý rok. Pozor tedy, můžete se tu lehce zabořit do nějaké té mokřiny. Díky velkému množství vody se ale dobře zavlažují místní ovocné sady. To je jedním z důvodů, proč je ovoce z ostrova Kréta tak chutné a zdravé.

Cestu ke kapli Agios Georgios také lemují domky. Svou architekturou a okapy vám možná připomenou zařízení na praní prádla. O kus dál narazíte i na vodní mlýn. To ale již budete u cíle své cesty, u kaple Agios Georgios.

Přímo ke kapli se dostanete po schodech. Určitě si všimnete motivů, kterými je kaple vyzdobená. Zajímavé je, že se většina těchto motivů týká vodního živlu. Místo je ideální k odpočinku a rozjímání. Kromě zvuků ptáků a šumění stromů vás tady, u kaple Agios Georgios ve vnitrozemí ostrova Kréta, nebude nic rušit.