Krétská kuchyně

Nejen krétská, ale obecně řecká kuchyně, je v celé Evropě hodně populární. Pokud na ostrově Kréta navštívíte třeba během dovolené jednu z původních taveren, můžete si v ní pochutnat na místních specialitách. A příjemné je, že poznávání krétské kuchyně vám nezruinuje peněženku. Jíst se dá na Krétě za poměrně příznivé ceny.

Součástí celého menu krétské kuchyně obvykle bývá nejen hlavní jídlo, ale i předkrm. A samozřejmě místní též skvělé víno přímo z ostrova Kréta. Často se podává i čepované pivo. Mezi obyvateli Kréty bývá zvykem, že se na večeře chodí do taveren poměrně často. Co se týče placení, obvykle platí za všechny jen jeden člověk.

Obyvatelé ostrova Kréta si však již zvykli na to, že turistům (v případě že to požadují) vystaví účtů i několik zvlášť. Rozhodnete-li se o dovolené navštívit některou z taveren a ochutnat něco z krétské kuchyně, je důležité to říct obsluze předem, aby s tím počítala.

Originální taverny, kde se ještě ctí stará kuchyně, zpravidla vlastní nějaká místní rodina. Muž se povětšinou stará o obsluhu hostů a jeho žena zase vaří v kuchyni. Příjemné je, že pokud si to budete vysloveně přát, na požádání vám zdarma donesou čistou vodu k pití.

Jako příloha se k hlavnímu jídlu obvykle podává rýže nebo brambory. A to jak smažené na olivovém oleji, tak i vařené. Když dojíte, dostanete často po jídle něco malého k zakousnutí nebo na trávení. Často to bývá nějaký malý dezert, ovoce nebo tvrdý alkohol.

V případě, že neumíte řecky a máte strach, že si v restauraci neobjednáte, nemusíte se opravdu obávat. Menu ve většině restaurací na ostrově Kréta, kam chodí posedět na něco dobrého z kuchyně ostrova turisté na dovolené, bývá totiž napsáno nejen v řečtině, ale i v angličtině, popřípadě v němčině. V některých podnicích to může být třeba i v 10 různých řečech. Gramatika sice nemusí být správná, avšak důležité je, že turista na dovolené dobře ví, co si objednává.

I personál v tavernách na ostrově Kréta většinou ovládá základní fráze v angličtině nebo němčině. Výjimkou mohou být malé taverny ve vnitrozemí. I tady se ovšem nabízí jednoduché řešení. Stačí se jít podívat do kuchyně, co se právě vaří. A podle toho si vybrat.

Kréťané obědům nedávají takový význam jako večeřím. Ta totiž bývá ve většině případů zlatým hřebem celého dne. Večeře totiž často trvá poměrně dlouho. To u nás nebývá zvykem. Stejně jako to, že se na Krétě začíná večeřet až někdy kolem deváté hodiny večer. Díky opulentní a dlouhé večeři z minulého dne tak místní obyvatelé snídají poměrně málo a zřídka. Většinou si vystačí s ranní kávou.

Pokud chcete o své dovolené na Krétě poznat opravdovou místní kuchyni, vyhněte se luxusním restauracím v letoviscích. Raději navštivte spíše nějakou malou tavernu dál od moře. Nejen že ušetříte, ale poznáte i pravou kuchyni největšího řeckého ostrova Kréty.