Naleziště Aptera

Archeologické naleziště Aptera najdete v západní části řeckého ostrova Kréta. Leží přibližně 9 kilometrů východním směrem od Chanie. Aptera patří k městečku Apokoronas a najdete ho nad nad výběžkem Souda. Tato archeologická lokalita se nalézá v nadmořské výšce kolem 250 metrů.

Samotná Aptera leží nedaleko několika pláží, na kterých turisté často tráví dovolenou na ostrově Kréta. Ke krásné pláži Almirida jsou to odtud necelé 4 kilometry. K další pláži u obce Kalivesu jen o kousek něco málo dál, cca. 6,5 kilometru. Protože Aptera měla příhodnou polohu už v minulosti, její osídlení se datuje již do antického období. K vidění jsou tady tak různé památky z období dórského a mykénského, stejně jako z byzantských časů.

Nejen díky výhodné poloze, ale i kvůli dobrému výhledu na Soudu a především dobrému zásobování vodou byla Aptera na západě ostrova Kréta v minulosti založena. Nálezy z původního osídlení najdete v rozsáhlém areálu. Ten je ale oplocen.

Mezi nejzajímavější historické pozůstatky v oblast Aptera určitě patří cisterny na vodu z římského období. Jejich větší část je ovšem skryta pod zemí. I člověka neznalého historie určitě překvapí, jak rozsáhlé toto archeologické naleziště na ostrově Kréta je.

A protože Aptera není obecně tak známá jako například naleziště Knossos případně Faistos, není tady takový nával turistů. Vy si tak můžete celé místo během dovolené na Krétě v klidu prohlédnout. To ale v žádném případě neznamená, že je naleziště Aptera nějak méněcenné. Právě naopak! Objevíte v něm další éru z dějin ostrova Kréta.

Místní obyvatelé žijí v současnosti v přibližně 2 kilometry vzdálené vesničce Megala Chorafia. Ta může turistům nabídnout hezké náměstíčko s tavernami, kde se podávají výborné místní speciality. Obdivovat tu můžete ale třeba i krásné vilky. Anebo si nakoupit nějaké ty suvenýry v místních obchůdcích.

Nedaleko naleziště Aptera lákají k návštěvě i jiné pamětihodnosti ostrova Kréta. Jako například kláštery Moni Agia Triada nebo Moni Gouverneto. V tom prvně jmenovaném si o dovolené určitě nezapomeňte koupit bio víno či bio olivový olej. Obě komodity se totiž vyrábějí přímo na místě.

Mezi další výletní cíle v okolí lokality Aptera patří i kláštery Gouverneto nebo Katholiko. Milovníci klidu a pohody určitě v čase dovolené na Krétě nevynechají návštěvu rybářské vesničky Kolimbera. Nedaleko ní stojí klášter Moni Gonias. V něm budete mít pocit, jako by se tu už kdysi dávno zastavil čas.

Z Aptery také můžete podniknout zajímavé výlety do západní části ostrova Kréta. V nabídce jsou soutěsky Imbros a Agia Irini. Samozřejmě nechybí ani nejdelší evropská propast Samaria. Při cestě skrze zdejší pohoří můžete narazit i na další krásné horské vesničky. K nim patří například Askifou, Vamos nebo Vrisses.