Pláž Falassarna

Místo Falassarna na západě řeckého ostrova Kréta tvoří v podstatě jedna krásná a rozlehlá písečná pláž. Zajímavé je, že před více než 10 lety byla vybrána veřejností mezi 10 nejhezčích pláží v Řecku. V žebříčku se Falassarna dokonce umístila na 3. místě.

V té době ještě totiž nebyla Falassarna tolik známá a tedy navštěvovaná. Na dovolenou jezdilo do této části ostrova Kréta jen málo turistů. Možná i díky ocenění se ale bohužel tato skutečnost začíná pomalu měnit. Dnes se v blízkosti pláže Falassarna buduje typická moderní turistická infrastruktura.

Pokud ale hledáte místo ke strávení klidné dovolené na Krétě s přírodními krásami, ještě stále je Falassarna to pravé místo. I když z původní romantiky toho moc nezbylo. Žádný bujarý noční život tady nečekejte. V oblasti Falassarna nenajdete třeba ani dlouhé pobřežní promenády s mnoha obchody a tavernami.

Po celou letní sezónu si můžete na pláži Falassarna o dovolené za poplatek vypůjčit lehátka a slunečníky. O vaše občerstvení se tu postará několik barů. U pláže Falassarna nejsou skoro žádné ubytovací kapacity. Najdete tady jen pár menších apartmánů k ubytování turistů, kteří pro svou dovolenou zvolili právě ostrov Kréta. Ani tak nepřijdou milovníci aktivního života na pláži Falassarna zkrátka. Mohou si zde třeba vyzkoušet různé vodní sporty.

Pláž s bílým pískem a průzračné, tyrkysové moře, najdete v pirátské zátoce Balos nadaleko pláže Falassarna. Zátoka je dobře dostupná autem. Pokud dojedete úplně na konec asfaltky, která přechází ve štěrkovou cestu, dojedete k archeologickému nalezišti s osídlením Kréty v antickém období.

Ještě dnes jsou zde k rozeznání kupříkladu staré domy z kamene, dlážděné uličky, zbytky hrobů a chrámu. Za helénismu bylo místo považováno za důležitý přístav. Panoval zde čilý a rušný obchod.

Asi 7 kilometrů daleko od pláže se nachází nejzápadnější bod krétského poloostrova Gramvousa Kastelli / Kissamos. Místní záliv dělí na několik částí skalnaté výběžky. Záliv byl vyhlášen přírodním parkem ostrova Kréta.

Písek nedaleko těchto výběžků má mírně narůžovělé zabarvení. To způsobil prach ze zdejších korálů. Místní hlavní pláž má název Pachia Amos. Což se dá volně přeložit jako Jemný písek. Průzračné moře nabízí turistům na dovolené skvělé podmínky ke šnorchlování a potápění. A tím pádem k poznávání pestrého podmořského života ve vodách kolem ostrova Kréta.

Nejvyšší vrchol poloostrova Gramvousa měří 762 metrů. Vzhůru na vrchol vede štěrková cesta. Ta se táhne od západní strany pláže Falassarna a postupně se mění v náročnou úzkou stezku. Trasa je poměrně náročná. Určitě na ní proto neberte malé děti. Z vrcholku ale budete odměněni nádherným výhledem na pláž Falassarna, moře a široké okolí.