Agios Nikolaos

Město Agios Nikolaos s přibližně 12 tisíci obyvateli najdetena řeckém ostrově Kréta. Rozkládá se v zátoce Mirabello. Agios Nikolaos leží asi 30 kilometrů západním směrem od Sitie. Necelých 50 km východním směrem je to odtud do krétské metropole Heraklion.

Svůj název Agios Nikolaos získalo město podle stejnojmenného kostela. Jeho původ se datuje až do 10. století. Pokud si kostelík chcete o dovolené na Krétě prohlédnout, objevíte ho nedaleko hotelu Minos Palas. Kostelík Agios Nikolaos je postaven na jednom ze skalnatých výběžku do moře.

Původně rybářská vesnička Agios Nikolaos patří mezi první vybudovaná letoviska na celém ostrově Kréta. Cestovní ruch se zde začal rozmáhat už na přelomu 60. a 70. let minulého století. To se dovolená na Krétě právě v Agios Nikolaos stávala velmi populární. V tomto období se tu začaly stavět první hotely. Díky tomu, že zde uvidíte mnoho nových staveb, možná nabudete dojmu, že místo nemá dlouhou historii. Opak je ale pravdou.

Ve 3. století před naším letopočtem stávalo na místě dnešního Agios Nikolaos antické osídlení Lato. Lato bylo důležitým a bohatým obchodním přístavem. Pozůstatky tohoto osídlení objevíte pouhých 5 kilometrů od Agios Nikolaos. Je třeba se vydat do vnitrozemí ostrova Kréta.

Na začátku 20. století se město Agios Nikolaos stalo metropolí krétské oblasti Lassithi. V současnosti je již více než 40 let známým letoviskem ostrova Kréta s pěšími promenádami, mnoha tavernami a nejrůznějšími obchody. Letní dovolenou sem přijíždí strávit každým rokem stále více turistů.

Na pláži se v čase dovolené na Krétě dá nejen lenošit při opalování, ale samozřejmě si tady můžete vyzkoušet i nejrůznější vodní sporty. Moře je zde průzračné a láká ke koupání. Po celou letní sezónu si zachovává příjemnou teplotou.

Ve starém rybářském přístavu Agios Nikolaos už v současné době nekotví tolik rybářských loděk jako dříve. Dnes sem, na pobřeží Kréty, připlouvají hlavně výletní lodě s turisty. Ty následně směřují dále k Dodekanským nebo Kykladským ostrovům. Nebo dokonce až do hlavního města Řecka, do Athén.

Zajímavým výletním cílem na ostrově Kréta je zcela určitě nedaleké jezero Voulismeni. Jezero původně obsahovalo sladkou vodu. V současnosti je s mořem spojeno kanálem, jenž teče centrem města. Kolem jezera Voulismeni se nalézá spousta skal, na kterých bylo postaveno právě Agios Nikolaos.

Dnes se na skalních vrcholcích v Agios Nikolaos dá během dovolené na Krétě navštívit kavárny a taverny. Dole u jezera je zase postaven amfiteátr a letní kino. V amfiteátru se během sezóny konají zajímavá představení. Také tu najdete diskotéky a noční bary.

Milovníci dějin zase v čase dovolené na Krétě určitě navštíví zdejší muzeum historie. V něm jsou vystaveny například předměty z mínojského období. Pocházejí z archeologického naleziště Gournia, které je vzdálené asi 15 kilometrů východním směrem od letoviska Agios Nikolaos. Veřejnosti je přístupné.

Místní kroje zase můžete obdivovat v Národním muzeu. Zajímavý je také lodní výlet na ostrůvek Spinalonga. Spinalonga se neblaze proslavila jako kolonie pro lidi, postižené nemocí lepra.

V okolí Agios Nikolaos jsou také jedinečné a původní vesničky. Jako například Kritsa s kostelíkem Panagia Kera. Kostelík pochází už z 5. století. Z vesničky Zenia zase budete mít jedinečný panoramatický výhled do širokého okolí ostrova Kréta. Nachází se totiž ve výšce 750 metrů nad mořskou hladinou.

Pěšky nebo autem se také můžete vydat na náhorní plošinu Katharo. Na ní archeologové objevili zbytky historických zvířat. Více než 50 kilometrů od Agios Nikolaos se můžete dostat na místo s názvem Psychro. Tady se údajně zrodil nejvyšší z řeckých bohů Zeus.