Jeskyně Pelekita

Jeskyně Pelekita na řeckém ostrově Kréta je známá také pod názvem Sykias Spilios. Dostanete se k ní z vesničky Kato Zakros. Kato Zakros leží u pobřeží na jihovýchodě ostrova.

Celá trasa k jeskyni Pelekita je dlouhá asi 14 kilometrů. Cesta po svých tak bude trvat nejméně 3 hodiny. Určitě není k doporučení brát sebou na túru menší děti. Cesta k ústí jeskyně Pelekita je totiž místy hodně obtížně schůdná. Pouhý 1 metr na úzké a nerovné stezce budete často vzdáleni od propastí s hloubkou klidně přes 30 metrů.

Pokud trávíte dovolenou na ostrově Kréta za horkých letních dní, určitě se na cestu k jeskyni Pelekita také nevydávejte. Část trasy vede přes příkrá stoupání. A v případě nedostatečné fyzické kondice může snadno dojít k vyčerpání. Samozřejmostí je mít sebou vždy dostatečné množství vody na občerstvení i osvěžení.

Nejobtížnějším úsekem je zcela určitě poslední část trasy. Vine se totiž hodně prudce vzhůru po skále. Pod nohama se vám budou drolit kamínky. Takže další rada na cestu, která dá vaší dovolené na Krétě nádech dobrodružství, je mít na nohou kvalitní a pevnou turistickou obuv.

Od vesničky Kato Zakros, která je na ostrově Kréta velmi známá, se k jeskyni Pelekita vydáte po horské silničce směrem doprava. Několik stovek metrů má ještě označení silnice. Ta ale u jedné stavby na levé stravě končí. Dále už budete pokračovat pouze po pěší cestě.

Po dalších asi 200 metrech uvidíte vrátka. Ta můžete otevřít a pokračovat vpravo. Vrátka však za sebou zase pečlivě uzavřete. Tady začíná Kozí stezka. Je přibližně 7 kilometrů dlouhá a pokračuje až k jeskyni Pelekita směrem na severovýchod.

Každých asi 1,5 kilometru se vám možná podaří zahlédnout šipku, kterou je trasa Pelekita značená. Obvykle ale není moc dobře vidět, protože je malá. Aby jsme vám usnadnili orientaci, držte se pořád toho, že po levé straně budete mít hory. A po pravé moře, narážející na útesy ostrova Kréta. Skvělou pomůckou k udržení správného směru jsou také panáčci z kamínků, kteří jsou postaveni podél cesty.

Vlevo spatříte příkré skály se zajímavými otvory. K nim se ovšem bez horolezeckého vybavení nedostanete. U vchodu do jeskyně Pelekita si budete moci odpočinout ve stínu velkého stromu fíkovníku.

Pokud se odvážíte do jeskyně Pelekita vstoupit, tak vám na začátek cesty bude dopadat denní světlo. K historickým vykopávkám dále ale bude již potřeba horolezecká výstroj včetně světla. Jeskyni Pelekita mnozí návštěvníci označují za jednu z nejhezčích na ostrově Kréta. A rádi si vyhradí jeden den dovolené pro její návštěvu.