Chora Sfakion

Letovisko Chora Sfakion najdete na jihu řeckého ostrova Kréta. Obec Chora Sfakion je někdy uváděna též jako Hora Sfakion. Popřípadě se označuje zkráceným výrazem jako Sfakia. Na Krétě je k nalezení v západní části ostrova. Pobřežní vesnička patří ke krétskému regionu Chania. Žije v ní necelých 400 stálých obyvatel.

Většina turistů, kteří přicestují na ostrov Kréta na last minute či katalogový zájezd, sem dopraví autobusy z letiště v Chanii. Chania leží od Chory Sfakion asi 70 kilometrů daleko, směrem na sever. Cesta do vesničky Chora Sfakion vede podle ukazatelů, směřujících k vesničce Vrisses. Silnice se táhne krásnou krétskou krajinou. Údajně se řadí k těm nejhezčím na ostrově. Proto jsou letecké zájezdy na Krétu tak oblíbené. Vede kolem náhorní plošiny Asfikou. Od ní pak už pomalu klesá směrem k Chora Sfakion směrem k hladině moře.

Vesničku Chora Sfakion kolem dokola obklopují horské vrcholky. Ovšem obec samotná je postavena přímo u moře. Během zájezdu můžete na hladině vidět, jak se v ní zajímavě odrážejí okolní hory ostrova Kréta. Pláž je hrubozrnná, dobře udržovaná. Po celé léto nabízí příjemnou teplotu ke koupání. Je také hezkým místem k opalování.

K vesničce Chora Sfakion náleží i menší přístav. Z něho se dá lodí vypravit během vašeho zájezdu do okolních letovisek Kréty. K nim patří například městečko Agia Roumeli, obec Loutri, nebo nedaleký ostrůvek Gavdos.

Do Chora Sfakion zase připlouvají na výletních lodích turisté, kteří se chtějí pěšky vydat k nejznámější soutěsce na Krétě Samaria. Podél místního přístavu lze navštívit a příjemně posedět v některé z místních taveren, popřípadě kafenií.

V době benátské nadvlády nad Krétou byla Chora Sfakion bohatým městem. Panoval tu rušný obchod. Pozůstatky z tohoto významného období si můžete v čase last minute zájezdů na Krétu prohlédnout na východ od centra. Místo je situováno nedaleko kostelíka Agia Apostoli.

Místní zajímavostí také je, že odsud pocházel hrdina v boji proti turecké nadvládě jménem Daskalojanis. Volně přeloženo do češtiny učitel Janis. Byl zákeřně zavražděn poté, co ho do města Heraklion vylákali Turci s tím, že s ním chtějí uzavřít společný mír. Jeho bratr se bohužel po jeho smrti zbláznil a brzy nato též zemřel. Pomník hrdiny Kréty můžete během last minute zájezdu navštívit v městečku Anopolis.