Almirida

Rybářská vesnička Almirida je k nalezení v severozápadní části řeckého ostrova Kréta. Malá obec s několika sty obyvateli Almirida se rozkládá v zátoce Souda. Je to odsud jen asi 2,5 kilometru do známého letoviska Kalives.

Nejbližší velké město u letoviska Almirida je Chania. Ta je vzdálena přibližně 25 kilometrů západním směrem. Podobně jako Almirida, i Chania leží na pobřeží ostrova.

Milovníci slunění a koupání v moři najdou o dovolené ve středisku Almirida přímo u letoviska dlouhou pláž. Povrch této pláže tvoří převážně písek. Je tak oblíbená především mezi rodinami s dětmi. Důvodem je i skutečnost, že se od pobřeží svažuje do moře jen velmi pozvolna.

Pokud nechcete na dovolené na Krétě pouze lenošit na pláži, můžete vyzkoušet některý z vodních sportů v okolí obce Almirida. V nabídce je třeba surfing či plavba na plachetnici nebo na kajaku. Nedaleko Almiridy se také nachází aquapark Limnoupolis. Aquapark disponuje mnoha bazény, tobogány, skluzavkami pro malé i velké a dalšími atrakcemi.

Samozřejmě je možno si během pobytu na ostrově Krétě vypůjčit na plážích za poplatek slunečníky a lehátka. Pokud dostanete hlad nebo žízeň, v okolí pláže v letovisku Almirida jsou v provozu příjemné bary a taverny. Ty nabízejí místní i mezinárodní pokrmy a drinky.

V okolí Almiridy je také k ubytování připraveno několik hotelů a soukromých penzionů. Ty se každému postarají o příjemné prožití letní dovolené na ostrově Kréta. Místní obchody se suvenýry a potravinami v obci Almirida jsou v hlavní letní sezóně otevřené až do pozdních nočních hodin.

V případě, že vás polehávání na pláži přestane bavit, se můžete z Almiridy vydat na nějaký výlet do vnitrozemí ostrova Kréta. Zajímavé je kupříkladu historické naleziště Aptera. V něm je možné si prohlédnout ve skvělém stavu dochovaný amfiteátr, opevnění anebo třeba cisterny na vodu.

Máte-li rádi pěší turistiku a chcete dovolenou na ostrově Kréta v letovisku Almirida strávit aktivně, určitě se vydejte do pohoří Lefka Ori. Tento název lze do češtiny přeložit jako Bílé hory. V nich jsou oblíbenými výletními cíli náhorní plošiny Omalos a Askifou. Poblíž Omalosu je se též nalézá vstup do známé propasti Samaria.

Na jihu ostrova Kréta však najdete i další zajímavá místa. Kupříkladu další soutěsky soutěsky Imbros a Aradena.