Klášter Faneromenis

Klášter Panagia Faneromenis leží na východě řeckého ostrova Kréta. Jeho název by se dal přeložit jako Odhalení Panny Marie. Panagia Faneromenis je k nalezení jen asi 9 kilometrů od města Sitia západním směrem. Na pláž Platani je to odsud jen asi 1 kilometr. Název Faneromenis pochází od ikony Panny Marie, která byla nalezena v jeskyni uvnitř kláštera.

Klášter Faneromenis je postaven na okraji soutěsky Agioi Pantes, tedy Všech svatých. Je situován jen nedaleko od mořského pobřeží. Mimo jiné leží i blízko silnice, vedoucí ke známému letovisku na ostrově Kréta Agios Nikolaos. Pokud se ke klášteru Faneromenis vydáte po hlavní silnici ze Sitie, po několika kilometrech narazíte na odbočku doprava, směrem k severnímu pobřeží ostrova Kréta.

Po asi 2 kilometrech se dostanete k další odbočce. Ta se po několika kilometrech zase napojuje na původní cestu. Zpočátku je cesta asfaltová, později je ale nezpevněná. Přesto je ale v létě dobře sjízdná. I když silnice ke klášteru Panagia Faneromenis stále stoupá, není potřeba mít terénní vůz. Podél cesty k Panagia Faneromenis si můžete prohlédnout pozůstatky původního antického osídlení Kréty.

Klášter Panagia Faneromenis je poměrně starý. Přesné datum jeho vzniku ale nelze přesně určit. Zřejmě byl založen někdy před rokem 1455 poustevníkem Ioannikiosem. Později byl ale zničen pirátem Barbarossou. Zrekonstruován byl klášter až teprve v roce 1624 mnichem Gennadiosem.

V centru kláštera Panagia Faneromenis je jeden kostel, zasvěcený Nanebevzetí Panny Marie. Druhý je zasvěcen sv. Jiřímu. V kapli můžete na zájezdu na ostrov Kréta obdivovat fresky, pocházející již z období kolem roku 1455. Ty ale bohužel zčernaly kouřem když Turci kapli roku 1829 zapálili.

V klášteře Panagia Faneromenis je šest starých mnišských cel. Cely si dodnes udržely svůj středověký architektonický styl. I když je v dnešní době klášter opuštěný, jsou tu i jiné cely, které vybudovali místní obyvatelé. V současnosti slouží k ubytování poutníků v polovině měsíce srpna, kdy se zde konají slavnosti Tis Panagias. Nad klášterem Panagia Faneromenis je též k vidění hřbitov. Poslední mrtví tu byli pohřbeni někdy v 18. století.

Místní soutěska má vyústění u oblázkové pláže. Na ní se můžete po náročném výletu během zájezdu na ostrov Kréta vykoupat v příjemně prohřátém moři. Pokud se pěšky od pláže vydáte na druhou stranu soutěsky do kopce kolem moře, ke klášteru to odtud budete mít asi 2 kilometry.